Warning: reset() expects parameter 1 to be array, null given in /home/cojic/public_html/modules/_postaction/web.php on line 39
Hemijski tretman lica - Akademija Cojic Kragujevac
Pratite nas na:

Hemijski tretman lica

Hemijski tretman lica

Hemijski tretman je metoda primene hemijske supstance u cilju poboljšanja teksture kože lica tako što se odstranjuju spoljašnji oštećeni slojevi. Metoda je pogodna za osobe koje imaju fleke na licu, bore i neujednačenu pigmentaciju kože. Hemijskim tretmanom takođe se mogu otkloniti prekancerozni izraštaji na koži, omekšati ožiljci od akni i čak kontrolisati akne. Jesen i zima predstavljaju idealna godišnja doba za izvođenje tretmana, jer sam piling čini kožu izuzetno osetljivom na UV zračenje, zbog čega se ne obavlja leti.

U ove svrhe koriste se fenol, trihlorsirćetna kiselina (TCA) i vocne kiseline.


Primena hemijskog pilinga

Postoje tri vrste hemijskih pilinga, površni, srednje duboki i duboki piling.

Za površinski piling (veoma popularan u procesu podmlađivanja) koriste se AHA voćne kiseline  i one predstavljaju najblaže hemijske rastvore za piling. Rezultat ovih tretmana je glatka ,svežija koža, svetlije boje. Površnim pilinzima mogu se tretirati manje bore, suvi delovi kože, blage pigmentacije i akne. Voćne kiseline se mogu koristiti kao predtretman za srednje duboki piling. Lekar predlaže primenu oderđene vrste pilinga kao i broj i učestalost tretmana (neophodan je veći broj tretmana za postizanje efekta). Neke voćne kiseline se mogu mešati sa kremama i primenjivati u svakodnevnom tretmanu kože. Poboljšanje od površinskog pilinga može u prvo vreme biti gotovo neprimetno, ali je odmah evidentan zdraviji sjaj kože. Uz kontinurane tretmane nastupa opšte poboljšanje u teksturi kože.

Za piling srednje dubine obično se koristi trihlorsirćetna kiselina (TCA). Ovaj piling podrazumeva tretman malih bora, površinskih fleka i pigmentacija. Da bi se postigli željeni rezultati, potrebno je više od jednog TCA pilinga. Pored lica TCA se može koristiti na vratu i drugim delovima tela. Rezultati pilinga sa trihlorsirćetnom kiselinom traju oko godinu dana. Nakon tretmana koža će biti primetno glatkija i svežijeg izgleda.

Za duboki piling koristi se fenol-jedan od najačih rastvora koji se primenjuje u hemijskom pilingu. Obično su fenolom tretirani pacijenti sa grubim borama na licu, depigmentisanim pegama , oštećenom kožom usled izlaganja suncu ili prekanceroznim izraslinama. Fenol se gotovo uvek koristi za lice (kod primene na vratu ili drugim delovima tela moguće je da se pojave ožiljci). Kod ove vrste pilinga možemo očekivati upadljivo poboljšanje površine kože – manje finih bora, manje fleka i kožu ravnomernijeg tonusa.