Pratite nas na:

Zdrav način ishrane

Zdrav način ishrane

Hrono ishrana je grana medicine koja se bavi individualnim režimom ishrane, koji je određen prema prirodnom telesnom ritmu svakog čoveka. Program ne podrazumeva brojenje kalorija, merenje namirnica i određivanje količine hrane. Oni koji su oboleli od najčešćih savremenih bolesti metabolizma za 10 do 30 dana smanjuju vrednosti holesterola, triglicerida i šećera.

Programi u okviru centra dr.Gifing:
- Hrono ishrana dr.Gifing
-Test intolerancije na hranu -Program ishrane za sportiste
-Program ishrane za trudnice
-Program ishrane za lecenje raznih bolesti

Hrono ishrana dr Gifing je metoda namenjena osobama svih starosnih kategorija oba pola, bez obzira na zdravstveno stanje, s ciljem regulisanja telesne mase do njene optimalne vrednosti, uz normalizovanje biohemijskih parametara organizma. Već 12 godina Program (hrono ishrane) dr Gifing se potpuno razlikuje od svih ostalih. On ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje težine namirnica i određivanje količina hrane. Ono o čemu vodimo računa je jednak protok vremena između obroka, pravilna raspoređenost obroka i ispravno kombinovanje namirnica za određeno doba dana.

Individualni pristup za svakog korisnika programa

Ideju za ovaj program ishrane dr Gifing je dobila nakon posete jednoj klinici u Francuskoj, a potom sam primenila postulate u praksi. Izvorni program nije davao željene rezultate, jer je samo 37% pacijenata smršalo, dok ostali nisu imali značajnije promene. Nakon višegodišnjeg rada na poboljšanjima, u dr Gifing centru 2003. godine počinjemo sa sprovođenjem novog sistema, čije su osnovne karakteristike:
• Personalizovani program uravnotežene i pravilno hemijski kombinovane ishrane
• Neinvanzivna dijagnostika
• Individulani protokoli suplementacije

Svi ovi elementi programa su neraskidivo povezani tokom sprovođenja Programa dr Gifing, a njihovom primenom i sinergetskim efektima postižemo najoptimalnije rezultate u unepređenju zdravstvenog stanja. Istovremeno dolazimo i do idealne telesne težine – bilo da se radi o gubitku ili dobijanju kilograma.

U praksi, Program (hrono ishrane) dr Gifing je baziran na:

1. Glikemijskom indeksu i Glikemijskom punjenju namirnica
Glikemijski index (GI): to je broj koji pokazuje kojom brzinom se podiže vrednost šećera u krvi kad se pojede neka namirnica. Postoje mnoge tabele, jer ovaj broj varira od regiona u kome se određena namirnica nalazi (često je različit za istu vrstu povrća ako se uzgajaju na različitim zemljištima). Trebalo bi da izbegavamo namirnice se visokim GI, a da što više uvrstimo u ishranu namirnice sa niskim GI.

2. Kiselo – baznom odnosu namirnica
Kiselo-bazna ravnoteža– svaka hrana koju unosimo u organizam može biti kiselog karaktera, baznog ili neutralnog, pa se ova osobina koristi u individualnom kombinovanju u jednom obroku. U Programu ishrane (hrono ishrani) dr Gifing primenjuje se ciljano povećanje baznosti i na taj način se sprečava štetno dejstvo kiselih namirnica. Kisela sredina u organizmu je pogodno mesto za nastanak svih bolesti. Kancer je “najkiselija” bolest, na primer.

3. Pravilnom kombinovanju namirnica
Ovo je jedan od najbitnijih momenata Programa (hrono ishrane) dr Gifing. Kombinacija hrane koju unosimo je od presudnog značaja. Filozofija kombinovanja namirnica se uči u Programu ishrane. Bitno je da nema ograničenja u količini hrane koja se unosi, samo ako je pravilno iskombinovana. Postoje određena pravila koja se moraju poštovati za napredovanje i ostvarivanje ciljeva.

4. Hormonskom balansu
Da bismo postigli hormonski balans, moramo da se pozabavimo pravilnom kombinacijom namirnica koje stimulišu aktivnost u organizmu, kao i onih koji je inhibišu.

5. Satnici obroka
Odakle se odomaćilo nazivanje ovog programa „Hrono program“ ili „hrono ishrana“. Program ishrane dr Gifing omogućava da se bez ikakve muke, za kratko vreme, nauče principi zdrave ishrane, pravilnog izbora namirnica i dobrih kombinacija različitih namirnica, koji se mogu primeniti na svim geografskim širinama i dužinama, u svakoj prilici, u školi, na poslu, kod kuće, na odmoru ili poslovnom putovanju.

6. Fazi restrikcije
Koja je jedan od ključnih pojmova u Programu dr Gifing. Restrikcija je prvi korak u započinjanju primene Programa u kome se iz ishrane eliminišu određene namirnice. Restrikcija je nov pojam koji dr Ana Gifing osmislila i primenila u Programu i traje minimum 28 dana. Nakon testa intolerancije na namirnice dobija se lista namirnica na koje je naš organizam ne reaguje dobro. Njihovim uklanjanjem iz ishrane postižemo rasterećenje u digestivnom traktu i pomažemo u uspostavljanju boljeg metabolizma.

Dugogodišnja praksa i iskustvo u Centru za preventivnu medicinu i hrono ishranu dr Gifing su doprineli da se ova pravila uobliče, donoseći izuzetno dobre rezultate.